Η αναρρύθμιση των διαγραμμένων προπολεμικών χρεών του 1964


Μπορεί να μοιάζει με ένα απίστευτο συνωμοσιολογικό σενάριο αλλά η πραγματικότητα μας διαψεύδει.

Είναι γνωστό πως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα χρέη των εμπλεκόμενων χωρών διεγράφησαν. Ωστόσο το 1964, επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου με υπουργό Οικονομικών τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έγινε το εξής ασύλληπτο: τα διαγραμμένα προπολεμικά χρέη «αναρρυθμίστηκαν», κάτι που σήμαινε πως επαναφέρθηκαν με περίοδο αποπληρωμής τα 45 έτη.

Όπως σωστά καταλάβατε, η περίοδος έληγε το 2009, λίγο πριν η Ελλάδα μπει στη μέγκενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο λόγος; Ανάμεσα στους ομολογιούχους και κατόχους των ελληνικών χρεών, βρίσκονταν το Παλάτι και οι οικονομικές δυναστείες της εποχής.

Ενώ η Αριστερά είχε ως πάγια θέση της την διαγραφή των προπολεμικών χρεών, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου επαναδιαπραγματεύτηκε τα χρέη, υποκύπτοντας στις επιταγές των βρετανικών και αμερικανικών συμφερόντων.

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθερία», φίλα προσκείμενης στο κόμμα της Ένωσης Κέντρου 

Ο ίδιος ο τότε υπουργός Οικονομικών και μετέπειτα Πρωθυπουργός, ήταν που είχε εκφράσει το 1994 τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο εισόδου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.Αφού λοιπόν υποθήκευσε το μέλλον της χώρας αναγνωρίζοντας μέσω των συμβάσεων την αποπληρωμή των δανείων από το 1881, υπερδιπλασίασε και το έλλειμμα κατά την περίοδο διακυβέρνησής του την τριετία 1990-1993.

Πηγή: logiosermis.net