Τάσος Ισαάκ-Σολωμός Σολωμού: 21 χρόνια από τη δολοφονία των δύο σύγχρονων ηρώωνΉταν 11 Αυγούστου 1996 όταν στη Δερύνεια της Αμμοχώστου, το χώμα βάφτηκε κόκκινο από την αποτρόπαια δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Περίπου 7.000 μοτοσικλετιστές, Ελληνοκύπριοι και ξένοι, θα πραγματοποιούσαν αντικατοχική πορεία στις 2 Αυγούστου με αφετηρία την πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο για να καταλήξουν οκτώ ημέρες μετά, μέσα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, στην Κερύνεια της Κύπρου. Οι μοτοσικλετιστές είχαν ξεκαθαρίσει πως η πορεία τους θα ήταν ειρηνική χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις με την Αστυνομία και τους Κυανόκρανους του ΟΗΕ αλλά οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις είχαν δώσει διαταγή να πυροβολούνται εν ψυχρώ όσοι επιχειρούσαν να περάσουν τα κατεχόμενα.

Μετά από συνάντηση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Μοτοσικλετιστών, Γιώργου Χατζηκώστα, η οργανωμένη διαδήλωση ματαιώθηκε λόγω του κινδύνου προέλασης των Τούρκων. Ωστόσο, παρά τη ματαίωσή της, η πορεία έγινε ανεξέλεγκτη έχοντας ως τελικό σταθμό τη Δερύνεια. Εκεί, βρίσκονταν Τούρκοι αντιδιαδηλωτές και μέλη της εξτρεμιστικής εθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων.

Ο Τάσος Ισαάκ, στην απέλπιδα προσπάθειά του να σώσει έναν άλλον Ελληνοκύπριο που χτυπούσαν οι Τούρκοι, έπεσε στο χώμα όταν πλήθος αντιδιαδηλωτών και μελών του ψευδοκράτους τον χτυπούσε αλύπητα μέχρι εκείνος να αφήσει την τελευταία του πνοή. Οι Κυανόκρανοι του ΟΗΕ, είχαν επιλέξει να μην επέμβουν.

Τρεις μέρες αργότερα, ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε στη Δερύνεια για να εναποθέσει στεφάνια στην κηδεία του Τάσου Ισαάκ. Ξαφνικά, μια ομάδα των Γκρίζων Λύκων άρχισε τον πετροπόλεμο και τότε εμφανίστηκε μπροστά ο Σολωμός Σολωμού ο οποίος ξέφυγε από τους Κυανόκρανους και πέρασε στη νεκρή ζώνη για να κατεβάσει από τον ιστό την τουρκική σημαία, μολονότι οι διαδηλωτές του φώναζαν να γυρίσει πίσω.

Απέναντι στο τουρκικό φυλάκιο, βρίσκονταν Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές που χωρίς δεύτερη σκέψη τράβηξαν σκανδάλη και πυροβόλησαν τρεις φορές τον Σολωμού: μια στο στόμα, μια στο στήθος και μια στο λαιμό που ήταν και η χαριστική βολή. Ένας από τους δολοφόνους του, ήταν ο Κενάν Ακίν, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών στον οποίο παρόλο που έχουν ασκηθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης και καταζητείται από την Ιντερπόλ, ο ίδιος κυκλοφορεί ελεύθερος. Σε συνέντευξή του μάλιστα, είχε προκαλέσει το κοινό αίσθημα δηλώνοντας ότι θα ξαναπυροβολούσε τον Σολωμό Σολωμού.

Το 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για την παραβίαση του άρθρου 2 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκδίκασε χρηματική αποζημίωση τόσο στην οικογένεια του Ισαάκ όσο και του Σολωμού, δύο σύγχρονων ηρώων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας τους.

Πηγή: newsbomb.gr