Talib Kweli: Ένας ευσυνείδητος επαναστάτης


Γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1971 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και είναι ένας ράπερ περισσότερο γνωστός για τις πολιτικές του απόψεις. Το όνομά του είναι Talib Kweli Greene και η ιστορία του είναι πολύ πιο διαφορετική από τις συνηθισμένες περιπέτειες των ομοτέχνων του.

Από μικρός, ήταν παιδί του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι γονείς του σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μαζί ενώ την εποχή εκείνη πρωτοστάτησαν και στις διαμαρτυρίες κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ. Η μητέρα του, Brenda Greene, καθηγήτρια Αγγλικών στο επάγγελμα, μπήκε στο Πανεπιστήμιο χάρη σε μια υποτροφία που είχε καθιερωθεί στο όνομα του πάστορα και ακτιβιστή Martin Luther King, τη χρονιά που δολοφονήθηκε.

Ο Kweli είναι συνήγορος πολιτικών κρατουμένων και υποστηρικτής κινημάτων ενώ έχει εκφωνήσει λόγους σε μαθητές φτωχογειτονιών και φοιτητές. Το 2000 μαζί με τον ράπερ και πολύ καλό του φίλο, Mos Def, οργάνωσε το Hip Hop For Respect CD, που μιλούσε για την αστυνομική βαρβαρότητα. Τα έσοδα πήγαν σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, την Hip Hop For Respect Foundation, που ενθάρρυνε καλλιτέχνες να αλληλεπιδρούν με τους φαν τους.

Ο Talib Kweli δεν είχε ποτέ επιδεικτική συμπεριφορά. Δεν ήταν ματαιόδοξος, δεν φορούσε μεγάλες αλυσίδες, δεν χρησιμοποιούσε εντυπωσιακά αυτοκίνητα αλλά διακρινόταν για τον λιτό τρόπο ζωής και την αγάπη του για τον ακτιβισμό. Πεποίθησή του είναι πως τα ακτιβιστικά κινήματα δεν φτιάχνονται από μια απλή σελίδα στο Twitter αλλά πρέπει να έχουν διάρκεια και την σχετική παιδεία. Δεν είναι σύμφωνος με τους επαναστάτες του πληκτρολογίου, όπως θα λέγαμε για τη δική μας γενιά.

Όντας ευρύτερα γνωστός για τις σκληρές πολιτικές απόψεις του τις οποίες εκφράζει και μέσα από τα τραγούδια του, αρνείται να ψηφίσει και θεωρεί πως η πολιτική είναι μια ψευδαίσθηση. Δεν μπορεί να πιστέψει πως ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει το σύστημα όσο αυτός διαφθείρεται από το χρήμα. Μάλιστα στο παρελθόν έχει δηλώσει πως «η πολιτική είναι τόσο διασκεδαστική όσο μια σαπουνόπερα».

Στις πρόσφατες εκλογές των ΗΠΑ, ασφαλώς δεν στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ ούτε βεβαίως τη Χίλαρι Κλίντον. Δεν στήριξε στην ουσία κανέναν παρά μόνο μίλησε με καλά λόγια για τον Μπέρνι Σάντερς λέγοντας ότι φαίνεται πως νοιάζεται για την εργατική τάξη. «Για να είμαι ειλικρινής, από όλους τους πολιτικούς που είναι υποψήφιοι για Πρόεδροι, αν έπρεπε να πάω με το μικρότερο κακό και ήμουν αναγκασμένος να ψηφίσω κάποιον, θα ήταν ο Μπέρνι Σάντερς αυτός που θα έπαιρνε την ψήφο μου. Αλλά είναι πραγματικά υποθετικό», έχει τονίσει. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε να ανεβάζουμε πολιτικούς από τη βάση, που να νοιάζονται για την κοινωνία.Όσο για τον Μπαράκ Ομπάμα, πιστεύει πως έπαιξε ένα άρρωστο πολιτικό παιχνίδι και πως εάν δεν υπήρχαν περιορισμοί στην προεδρική θητεία, θα ήταν Πρόεδρος για πολλά χρόνια. Η ρητορική πολλών πολιτικών της Συντηρητικής Δεξιάς από την άλλη, ακούγεται για εκείνον ίδια με αυτή που έστρωσε το χαλί για τη Ναζιστική Γερμανία.

Σχετικά με τη μουσική και τα… του οίκου του, το 2011 ίδρυσε τη δική του ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία με την ονομασία “Javotti Media”. Έχει συνεργαστεί με τον Busta Rhymes, τον Lupe Fiasco,τον Mos Def και πολλούς άλλους, έχει υποστηρίξει νέους καλλιτέχνες όπως τον J. Cole και τον Kendrick Lamar αλλά διαφωνεί με κάποιες επικρατούσες απόψεις. Παραδείγματος χάρη, θεωρεί πως ράπερ σαν τον Drake, τον Kanye West ή τον Lil Wayne, έχουν ταλέντο αλλά υποτιμώνται από μερικούς στίχους τους που ακούνε οι περισσότεροι στο ραδιόφωνο. «Ο Drake είναι μια τριπλή απειλή: είναι καλός ράπερ, τραγουδιστής και μπορεί να γράφει». Όσο για τον Lil Wayne, αναρωτιέται πόσοι έχουν ακούσει το πρώτο του άλμπουμ για να τον κρίνουν δίκαια.

O Talib Kweli μαζί με τον Mos Def

Κλείνοντας, θα σας αφήσουμε με ένα από τα αρκετά σοφά ρητά του Kweli. «Ζωή χωρίς γνώση είναι ένας θάνατος σε μεταμφίεση».