Μεταξάς – Γκαίμπελς: Δύο φίλοι αδ(ο)λφικοί


Για ποιο λόγο πρέπει να τιμούμε έναν φασίστα δικτάτορα και οπαδό του εθνικοσοσιαλισμού ως μέγα εθνικό ηγέτη; Άγνωστο.

Βέβαια, εύλογα θα έλεγε κάποιος ότι αυτός ο φασίστας είπε το «ΟΧΙ» στους Ιταλούς το ’40. Την ιστορία όμως καλό θα ήταν να τη διαβάζουμε σφαιρικά και σε βάθος και όχι να μένουμε μόνο στα στερεότυπα. Άλλωστε και ο Μεταξάς, ουδέποτε εκστόμισε κατηγορηματικά το «ΟΧΙ» αλλά τη φράση «Alors, cest la guerre» (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος). Όπως αναρωτιόταν και ένας κεντρώος πολιτικός, ονόματι Καφαντάρης «Είπε το ΟΧΙ ο μόνος Έλληνας που θα μπορούσε να πει το ΝΑΙ;».

Ας δούμε τώρα κάποιες φωτογραφίες με το «μέγα» ηγέτη Μεταξά, για τον οποίο τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο (βλέπε Άδωνι ή Δένδια) έχουν επέτειο.

O Μεταξάς μαζί με τον Γκαίμπελς στην Καστέλα το 1936

Το Μεταξικό καθεστώς υψώνει τη σβάστικα για να υποδεχθεί τον υπουργό Προπαγάνδας των Ναζί στη Λίμνη του Μαραθώνα

Μεταξάς και Γκαίμπελς συζητούν... φιλικά

Ο Γκαίμπελς μαζί με τη σύζυγό του και τον Ι. Μεταξά παρακολουθούν την έναρξη της παρέλασης στραμμένοι προς την κρύπτη του Σταδίου

Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη Γκαίμπελς στην Αθήνα

Προφανώς, ο Μεταξάς διακρινόταν από αντιφασιστικά αισθήματα και εννοούσε το «ΟΧΙ» που είπε στους Ιταλούς. Η αλήθεια είναι όμως ότι στον πόλεμο δεν επιλέγεις πάντα για συμμάχους αυτούς που έχουν την ίδια ιδεολογία μαζί σου αλλά τα συμφέροντα που εξυπηρετείς και η Ελλάδα ήταν άρρηκτα προσκολλημένη στα συμφέροντα των Άγγλων.

Αν και είναι βεβαίως παράτολμον εις την πολιτική να δημιουργή κανείς δόγματα, η Ελλάς δύναται να θέση ως δόγμα πολιτικόν ότι εν ουδεμία περιπτώσει δύναται να ευρεθή εις στρατόπεδον αντίθετον εκείνου εις το οποίον θα ευρίσκετο η Αγγλία. Δυνάμεθα τούτο να το θεωρήσωμεν ως δόγμα. Εγώ τουλάχιστον το ασπάζομαι. Ιωάννης Μεταξάς
Πηγή: mixanitouxronou.gr